Waarom moet een federale staat de staatsschuld alleen dragen?

Gepubliceerd op 14 oktober 2003 om 12:00

Waarom moet een federale staat de staatsschuld alleen dragen?

Op de “Zevende Dag” van 12.10.2003 werd gezegd door een minister van het Vlaams Gewest (één van de 60 ministers die ons land “rijk” is) dat De Lijn beter werkt dan de NMBS en dat het spoor dan ook moet geregionaliseerd worden.

We zijn het natuurlijk gewoon van onze vele en duur betaalde excellenties dat ze niet verder kijken dan hun neus lang is en voortdurend hun eigen macht willen vergroten.

Men heeft inderdaad veel geregionaliseerd in de afgelopen 30 jaar, maar er is één zaak die men vergeten is te regionaliseren: de Belgische staatsschuld van 10.000 miljard oude Belgische franken. Natuurlijk is deze schuld aangegaan voor het belang van héél het land: steenkoolmijnen, staalfabrieken, zeehavens, luchthavens, autosnelwegen, openbaar vervoer, scholen, sociale zekerheid, politie, gerecht enz.

Dan lijkt het ook niet meer dan normaal dat ook deze staatsschuld in de huidige federale staat verdeeld wordt over de gewesten. Het is inderdaad niet logisch dat deze belangrijke last alleen door de Belgische staat gedragen wordt. Bijgevolg is het probleem van de NMBS en de Post geen typisch “Belgisch fenomeen”, maar wel naast een eigentijds, Europees en sociaal-economisch probleem (de mensen nemen liever de bus of de auto voor korte afstanden en communiceren liever via e-mail), een probleem van geld. Indien de Vlaamse regering dezelfde lasten had als de nationale, zou De Lijn niet beter werken dan de NMBS (uitgenomen de louter economische voorkeur van de consumenten).

Dat is de realiteit. Let wel, de BUB pleit uiteraard niet voor verdere regionaliseringen, integendeel. Maar indien men in België ooit nog het slechte idee zou hebben om een federale materie te regionaliseren in plaats van de gewesten af te schaffen, zoals wij dat voorstellen, dan moet het een gedeelte van de staatsschuld zijn.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.